Formater

 • 1. udgave
  1. udgave
  Maj 2020 ISBN: 9788793661981

  Oversat af Mette Olesen

 • E-bog
  E-bøger
  Maj 2020
 • Lydbog
  Lydbøger
  Maj 2020

  Vanessa Springora

  Samtykket

  Fiktion

  Vanessa Springoras Samtykket, der udkom i januar 2020 i Frankrig, sendte chokbølger gennem Paris' litterære miljø.

  I bogen fortæller den 47-årige forlægger, Vanessa Springora, hvordan hun som 13-årig skolepige, i 1980’erne, møder den 50-årige forfatter, Gabriel Matzneff, til et middagsselskab, som hendes mor har taget hende med til. Mødet med ham bliver begyndelsen til en historie, der sætter så voldsomme og ødelæggende spor, at hun først nu 30 år senere kan fortælle den.

  Matzneff var på det tidspunkt en feteret forfatter i det parisiske litteraturmiljø, kendt især for sine publierede dagbøger, der beskriver hans talrige forhold til purunge piger, mange under den seksuelle lavalder, samt hans rejser til Filippinerne, hvor han køber sig til sex med drenge på 8-9 år. Hans pædofili var således offentligt kendt, men eftersom han blev anset for en ”stor forfatter”, hvis seksuelle excesser måtte forstås i sammenhæng med en libertinsk tradition for grænseoverskridelse, var der ingen i samtiden, der løftede et øjenbryn.

  Den 13-årige Vanessa er duperet over den berømte forfatters interesse for hende under nævnte middag. Han bestormer hende med kærlighedserklæringer, og Vanessa forelsker sig med det samme. Hendes mor giver sin tilladelse til forholdet.

  I et behersket og usentimentalt sprog fortæller Springora, på mange års afstand og vistnok lige så mange års psykoanalyse, historien om en usikker, lidt forsømt pige, der forveksler en rutineret og kold forfører med en beskyttende elsker, forveksler overgreb med kærlighed, forveksler Matzneffs instrumentelle udnyttelse af forholdet i sine dagbøger med en oprigtig interesse for sin person.

  Det er oprivende læsning, men det er ikke nogen offerhistorie. Snarere er det afsløringen af en kultur, der dyrker forførelsen uden at have blik for dens mere destruktive sider, og som idealiserer den store mandlige kunstner.

  Bogen udkom på dansk den 29. maj 2020. Foreligger nu i 2. oplag.

  Formater

  • 1. udgave
   1. udgave
   Maj 2020 ISBN: 9788793661981

   Oversat af Mette Olesen

  • E-bog
   E-bøger
   Maj 2020
  • Lydbog
   Lydbøger
   Maj 2020

   Anmeldelser

   • "Chokerende bog (...) Her giver en klog og harmonisk stemme ordet til dem, der alt for længe har levet i stilhed. Det gør lige så godt, som det gør ondt."

    Berlingske
   • ""Samtykket" er rystende læsning og kan anbefales til alle."

    Jyllands-Posten
   • "En vigtig bog. En rasende god bog."

    Information
   • "Chokerende vidnesbyrdberetning. (...) Springora skriver hjerteskærende nøgternt, forstandigt og fuld af psykologisk indsigt."

    Kr. Dagblad
   • "Rørende og koncis læsning om at være ung og under nedbrydning. (…) En stemning og et sprog der er stærkt som glas."

    Weekendavisen
   • "Et mesterligt og vigtigt vidnesbyrd. Læs den og læs den op. Fortæl om den. Forær den til alle du møder på din vej."

    Bogblogger.dk
   Se alle anmeldelser
   +